Кураторски размени 3: Курирање општество и продукција на моќ

On Tuesday, May 6, 2014 2:20 PM, press to exit project space ( Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. ) wrote:

КУРАТОРСКИ РАЗМЕНИ 3:
КУРИРАЊЕ ОПШТЕСТВО И ПРОДУКЦИЈА НА МОЌ
 7-9 мај, 2014, Скопје

„Always Ready“ - самостојна изложба на Неда Фирфова, куратор: Ивана Васева

Надворешни активности | Неда Фирфова, Ивана Васева | Аlways Ready | куратор: Ивана Васева | Галерија МКЦ, Скопје | 24 април - 8 мај, 2014.
 
Наместо заземање на некоја од можните страни - критика на конструираниот идеолошки призор на комунизмот или поддршка на меморијата на призорот со намера да се поддржат било какви идеи за рамноправност во колективитетот, она што ме интересира мене како уметнички и дизајнерски практичар во редизајнирањето и повторното уметничко претставување на масовните игри и нивните потпори е знаењето, изгубено заедно со културната амнезија по падот на комунизмот.

Јане Чаловски - Хелсинки биенале 2014

Почитувани,

Имаме чест да ве известиме дека видео есејот „Hollow Land“ (или Пустелија) создадено 2010 година на Јане Чаловски ќе биде претставено во рамки на Хелсиншкото биенале за фотографија во 2014 година (Helsinki Photography Biennial 2014).

Биеналето, кое ќе се одржи во периодот од 27 март до 14 мај, 2014 година, во Хелсинки, вклучува серија од настани од областа на современата уметност кои се во релација со фотографијата. Организатори на биеналето се Union of Artist Photographers / Photographic Gallery Hippolyte во соработка со The Finnish Museum of Photography.